KARMIENIE

Oligosacharydy mleka kobiecego – sekretna broń w trosce o odporność twojego malucha. Zobacz, co warto o nich wiedzieć!

WHO – Światowa Organizacja Zdrowia, zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację takiego karmienia później, przy jednoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających. Wiąże się z tym wiele korzyści, odnoszonych zarówno przez matkę, jak i, przede wszystkim, dziecko karmione jej mlekiem. Wraz z naturalnym pokarmem maluszek otrzymuje m.in. oligosacharydy mleka kobiecego (HMO). Czym jest ten cenny składnik naturalnego pokarmu?

Karmienie piersią – korzyści dla matki i dziecka

Dzięki karmieniu piersią młoda mama może zapewnić swojemu maluszkowi składniki odżywcze ważne dla jego prawidłowego rozwoju. Nie ma doskonalszego pokarmu, jaki można podawać noworodkom i niemowlętom. Pokarm matki stworzyła natura, która sprawiła, że jego skład dostosowuje się do zmieniających się potrzeb dziecka wraz z kolejnymi etapami jego rozwoju.

Zgodnie z badaniami ekspertów karmienie piersią zmniejsza ryzyko występowania u dziecka wielu chorób – zarówno w okresie niemowlęcym, jak i w przyszłości. Wśród nich wymienić należy takie schorzenia i choroby jak m.in. jak:

  • otyłość,
  • podwyższone i wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
  • cukrzyca,
  • zapalenie ucha środkowego,
  • infekcje dróg oddechowych,
  • astma,
  • zakażenie wirusem RSV z zapaleniem oskrzelików,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • zakażenie przewodu pokarmowego.

Także mama karmiąca piersią osiąga dzięki temu szereg korzyści, ponieważ taki sposób żywienia dziecka:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia krwawienia poporodowego,
  • przyspiesza obkurczanie się macicy,
  • przyspiesza utratę zbędnych kilogramów po ciąży,
  • buduje unikatową więź mamy oraz dzieckiem.

Nie bez znaczenia pozostaje również i to, że karmienie piersią jest po prostu wygodne i naturalne.

Z czego składa się pokarm matki?

Karmienie piersią przez co najmniej 6 pierwszych miesięcy życia dziecka jest już uznawane za „złoty standard” w żywieniu niemowląt. Mleko kobiece dostarcza wielu ważnych substancji odżywczych, takich jak:

  • cukier mleczny (laktoza) – źródło tak potrzebnej energii
  • dobroczynne tłuszcze, w tym DHA – ważny dla prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu maluszka,
  • oligosacharydy mleka kobiecego (HMO),
  • wysokiej jakości białko, którego ilość dopasowuje się do potrzeb maluszka,
  • dobroczynne bakterie L.reuteri i B. lactis, które zasiedlają przewód pokarmowy dziecka.

Oligosacharydy mleka kobiecego – z języka ang. human milk oligosaccharides, w skrócie HMO – to ważny składnik mleka mamy. Co ciekawe, nie pełni on funkcji odżywczej, ma jednak inne ważne zadanie. Jakie?

Czym są oligosacharydy mleka kobiecego?

Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) to węglowodany złożone, których zadaniem jest wspieranie układu odpornościowego niemowląt. Mają wpływ na mikrobiotę, czyli rodzaj bakterii zamieszkujących przewód pokarmowy dziecka – są naturalnymi prebiotykami. Najwięcej w mleku mamy jest w początkowym okresie laktacji, kiedy układ odpornościowy maluszka jest jeszcze szczególnie niedojrzały – w ten sposób mleko mamy pomaga mu się kształtować i w ten sposób budować odporność dziecka dzień po dniu. Z każdym przystawieniem do piersi maluszek otrzymuje od natury naturalną broń, która pomaga chronić go przed bakteriami chorobotwórczymi – patogenami, które wokół niego krążą.

Pożyteczne bakterie zasiedlające jelita dziecka żywią się oligosacharydami mleka kobiecego. Dzieci karmione piersią dzięki temu są lepiej chronione przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi oraz chorobami alergicznymi.

Liczne zalety, jakie niesie dla mamy i dziecka karmienie piersią, w tym oligosacharydy mleka kobiecego obecne w naturalnym pokarmie, to istotne powody, dla których warto kontynuować ten sposób żywienia maluszka!

Ważna informacja

Zdrowa dieta matki w czasie ciąży i po porodzie pomaga gromadzić składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży, przygotowuje do okresu laktacji i pomaga ją utrzymać. Gdy maluszek przyjdzie na świat, najlepszym dla niego sposobem żywienia jest karmienie piersią. Mleko mamy zapewnia mu bowiem doskonale zbilansowaną dietę i chroni przed chorobami. Jeśli zdecydujesz się karmić piersią, zadbaj, by Twoja dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana. Jeśli zdecydujesz się nie karmić piersią, pamiętaj że ta decyzja jest trudna do odwrócenia. Stosowanie mleka modyfikowanego niesie ze sobą konsekwencje socjalne i finansowe, które powinnaś wziąć pod uwagę. Dodatkowo, rozpoczęcie częściowego dokarmiania butelką spowoduje zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. Dla zdrowia Twojego dziecka ważne jest, by mleko modyfikowane przygotowywać, stosować i przechowywać zawsze zgodnie z informacją na opakowaniu. Przed podjęciem decyzji dotyczącej karmienia malucha porozmawiaj z lekarzem lub położną. Wskazówki specjalistów pomogą Ci odpowiednio przygotować się do karmienia piersią oraz utrzymać laktację.

Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

You Might Also Like