PRZEPISY

Tarta z porzeczkami i mascarpone – idealne połączenie smaków

4 lipca 2018

Niedzielę spędziliśmy na działce. Musieliśmy pojechać tam chociaż na chwilę, bo mieliśmy już dość kiszenia się w domu. Kiedy tam dojechaliśmy naszym oczom ukazały się krzaki pełne dojrzałych owoców. Najbardziej obrodziła nam czerwona porzeczka, ale zebraliśmy także czarne i czerwony agrest. Nic nie smakuje tak jak owoce z własnej działeczki – zdrowe, niepryskane no cud, miód i malina. Miśka nie trzeba było dwa razy namawiać. Czerwoną porzeczkę sam sobie zrywał z krzaka i zajadał. Część zebranych owoców od razy wylądowała w naszych brzuchach, a resztę postanowiłam wykorzytać do ciasta. Dlatego dzisiaj na blogu króluje tarta z porzeczkami i mascarpone.

Uwielbiam tarty. W sezonie owocowym mogłabym je jeść codziennie – z borówkami, malinami, jeżynami czy truskawkami. Każda smakuje obłędnie. Nigdy jednak nie jadłam tarty z porzeczkami, dlatego też postanowiłam ją zrobić i podzielić się z Tobą przepisem, bo wyszła mi naprawdę boska. Taka skromna jestem.  😀 

Składniki na spód do tarty:

250 g mąki tortowej

150 g zimnego masła

4 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko od szczęśliwej kury

szczypta soli

Składniki na krem:

500 g sera mascarpone

125 ml słodkiej śmietanki do deserów 30-36 %

5 łyżek cukru białego

1 opakowanie cukru wanilinowego

Do dekoracji:

czerwone porzeczki

czarne porzeczki

Skoro masz już przygotowane składniki to teraz możesz wziąć się za pieczenie spodu. Możesz go upiec nawet dzień wcześniej, przed nałożeniem kremu i owoców. Ja tak zrobiłam. Jeszcze w niedzielę upiekłam spód do tarty, a w poniedziałek zrobiłyśmy z Karolinką resztę. 

Jak zrobić spód do tarty?

Formę do tarty o średnicy około 25 cm wysmaruj porządnie masłem. Mąkę przesiej do miski i dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na 15-20 minut. Wyłóż tartę ciastem. Możesz je wcześnie trochę rozwałkować i po kawałku kleić do formy lub schłodzić ciasto dłużej, około godziny, rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i nałożyć na formę odcinając wystające ciasto. Podziurkuj ciasto widelcem i schowaj do lodóki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem wyłoż na ciasto folię aluminiową, a na folię wysyp ziarna grochu, fasoli lub specjalnych obciążników. Piecz przez 15 minut. Następnie zdjemij folię z ziarnami i piecz przez kolejne 15 minut lub mniej. Ciasto powinno mieć złotawy kolor. Odstaw do ostygnięcia. 

Krem z mascarpone

Przełóż mascarpone do miski, wlej pół szklanki śmietanki 30 % oraz dodaj cukry. Następnie ubijaj przez około 3 minuty, aż masa zrobi się bardziej puszysta.

Wyłóż krem na caiasto, a wierzch obsyp czerwonymi porzeczkami i gdzieniegdzie poukładaj czarne porzeczki. 

Schłodź w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie możesz podawać. Goście i domownicy będą zachwyceni, gdyż kwaskowata porzeczka genialnie przełamuje smak słodkiego kremu serowego. Poza tym ciasto tak pięknie wygląda, że na pewno będzie cieszyć nie tylko brzuch, ale również i oko. 

Z resztą sam/a zobacz! 

 

Polecane dla Ciebie