W zeszłym roku, mniej więcej pod koniec lipca, kiedy to powoli zaczynał rozkręcać się sezon na wyprzedaże, dokonałam jednego ze swoich najbardziej udanych zakupów. O tym, że lubię Lidla pisałam między innymi tutaj, a od zeszłego roku lubię go nawet bardziej. Nie tylko za fajne i niedrogie ubrania, maszynę do szycia czy pesto, ale także za maszynkę do lodów. Na wielu forach widziałam, jak mamy wychwalają domowe lody prosto z maszynki i kiedy przy okazji mojej wizyty w Lidlu dostrzegłam takową za, UWAGA, 25 zł (wcześniej 120 zł) to bez wahania ją kupiłam.
Domowe lody z maszynki smakują nieziemsko, gałkowe znanych marek mogą się schować. Konkurować z nimi mogą jedynie popularne ostatnio lody rzemieślnicze, produkowane na miejscu w niewielkich lodziarniach. Lody z maszynki są aksamitne, gęste i kremowe, a ich smak zachwyci niejednego ich miłośnika.
A skoro upały powoli zaczynają do nas wracać, to postanowiłam podzielić się z Wami podstawowym przepisem, który możecie sobie dowolnie modyfikować. To, jakie lody zrobicie, zależy tylko i wyłącznie od Was i waszych preferencji smakowych.
Składniki na lody waniliowe:*
2 żółtka
200 ml mleka
200 ml śmietany 30%
50g cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
Wykonanie:
- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą masę.
- Dodajemy zimnego mleka.
- W osobnym naczyniu na sztywno ubijamy śmietanę.
- Ubitą śmietanę dodajemy do masy z żółtek i cukru i dokładnie mieszamy.
Lody gotowe. Teraz pozostaje tylko schłodzenie powstałej masy w lodówce przez min. 3,5 h, włożenie jej do maszynki i kręcenie. A jeżeli nie macie maszynki lub nie chcecie z niej korzystać, spokojnie możecie powstałą masę włożyć do foremek na lody i mrozić przez co najmniej 5h. Też wychodzą przepyszne!
Wariacje:
1: zamiast żółtka można użyć żelatyny do śmietany (1 łyżeczka na 2 żółtka)
2: do przygotowanej masy można dodać owoce, mus owocowy, masło orzechowe czy inne produkty wg własnego upodobania by uzyskać nowe smaki lodów. W przypadku owoców czasami należy dodać więcej cukru pudru by nie były za kwaśne. Na załączonych zdjęciach widać, że ja zrobiłam lody truskawkowe.
Mam nadzieję, że wkrótce wykorzystacie ten przepis i podzielicie się ze mną swoimi wrażeniami odnośnie smaku lodów.
Jeśli spodobał Ci się przepis na domowe lody to zajrzyj koniecznie do przepisu na gofry (kliknij tutaj).
*przepis pochodzi z instrukcji obsługi maszynki do lodów SilverCrest SECM 12 A1.