LIFESTYLE

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?

14 lutego 2018

Nasza rodzina uwielbia soki. Zdarza nam się, szczególnie będąc na mieście, kupić gotowy sok w kartonie, jednak jego zawartości tak naprawdę sokiem nazwać nie można. Raz, że pasteryzowany, dwa często  z dodatkiem cukru czy wody. Dlatego coraz bardziej przekonujemy się do korzystania z wyciskarki wolnoobrotowej. Korzyści z picia świeżo wyciskanych soków jest całe mnósto. Dzisiaj dzielę się z Tobą tymi najważniejszymi, ale też, a może przede wszystkim, moimi ulubionymi przepisami. 

Samodzielne wyciskanie soków może nam przynieść wiele korzyści. Poza wymienionymi wcześniej mankamentami soków sklepowych ich zasadniczą wadą jest skład. Większość sklepowych soków produkowanych jest z soku zagęszczonego. Jeśli natomiast sami wykonamy sok w domu to tak napradę ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Składniki takich soków można łączyć dowolnie. Codziennie możemy pić inny rodzaj soku owocowego, warzywnego, owocowo – warzywnego czy nawet taki z ziół, orzechów i nasion. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobry sprzęt. 

Jakie korzyści wynikają z picia świeżo wyciskanych soków?

Są bombą witaminową

W odróżnieniu od soków dostępnych na sklepowych półkach świeżo wyciskane soki mają mnóstwo witamin, minerałów a także innych składników odżywczych. Dzięki temu mają ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz mobilizują nasz układ ospornościowy do walki z chorobami. 

Są lekkostrawne

Dostarczając organizmowi owoce i warzywa w formie soku, oszczędzamy mu intensywnego trawienia, z którym wiele osób ma problemy. Ich płynna konsystencja sprawia, że  wszelkie witaminy i minerały bardzo szybko dostarczone są do krwiobiegu, a ich błyskawiczne przetworzenie pozwala na zaoszczędznie energii.

Dostarczają oranizmowi ogromnych ilości budulca

Do zrobienia soku zwykle używamy dużych ilości owoców i warzyw. Nikt z nas nie jest w stanie zjeść na raz kilku jabłek, buraka oraz kilku marchewek czy pomarańczy. Jest to po prostu niewykonalne. A nawet jeśli nam się to uda to nasz organizm zużyje więcej energii na ich trawienie oraz wydalenie. Natomiast wypicie z nich soku nie stanowi dla nas żadnego problemu i jest mniej obciążające dla naszego układu pokarmowego przez co więcej budulca trafia tam gdzie powinno. 

Pomagają zrzucić zbędne kilogramy

Są pyszne, więc siegamy po nie częściej niż po niezdrowe przekąski ograniczając przez to zachcianki na niezdrowe słodycze czy batoniki. Dostarczamy także energię potrzebną do trawienia.

Wprowadzają do diety różnorodność

Przeciętny człowiek nie zjada tyle porcji warzyw ile powinien. Mało tego, nasza dieta składa się głównie z tych samych, lubianch przez nas warzyw. Do soku możemy użyć warzyw których na codzień nie jadamy lub takich za którymi zwyczajnie nie przepadamy. W połączeniu z owocami nawet nielubiana pietruszka, pomidor, brokuł czy brukselka smakują obłędnie. 

Mają właściwości przeciwstarzeniowe

Nas babeczki szczególnie ucieszy ten fakt. Soki te zawierają duże ilości antyoksydantów, które z kolei spowalniają proces starzenia. Warto więc je pić regularnie, by zachować młody i zdrowy wygląd jak najdłużej.

Są tanie

Owoce i warzywa sezonowe można kupić w naprawdę dobrych cenach. A jakość takich soków jest nieporównywalna z tymi ogólnodostępnymi. Największy wydatek stanowi dobra wolnoobrotowa wyciskarka (np. Hurom One Stop), która wyciśnie dużo soku, wyprodukuje minimalne ilości odpadu i pozwoli na zachowanie wszelkich wartości odżywczych.

My uwielbiamy świeże soki i pijemy je codziennie. Udaje nam się uniknąć monotonności. Każdego dnia w ulubionym warzywniaku kupujemy inne składniki i wyciskamy. Wierz mi, żaden sok nie równa się w smaku  temu świeżo wyciśniętemu. Jeśli spróbujesz go raz gwarantuję Ci, że będziesz chcieć więcej.

Moje ulubione przepisy na wyciskane soki

Burak/Jabłko/Pomarańcza

1 nieduży burak

2 średniej wielkości jabłka

1 pomarańcza

Buraki są źródłem żelaza oraz zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. W połączeniu z jabłkiem korzystnie wpływa na trawienie. Pomarańcza jest źródłem witaminy C oraz wspiera układ odpornościowy. 

Szpinak/Kiwi/Jabłko

1 garść liści szpinaku

2 jabłka

1 kiwi

Szpinak korzystnie wpływa na naszą pamięć. Dostarcza też żelaza, luteiny i beta -karotenu. Kiwi natomiast jest źródłem kwasu foliowego, zmniejsza cholesterol i wspomaga proces trawienia.

Papryka czerwona/Seler naciowy/Jabłko

3/4 dużej czerwonej papryki

2 laski selera naciowego

1 jabłko

Papryka jest źródłem witaminy C i E, pomaga chronić skórę i ma właściwości przeciwutleniające. Seler natomiast jest źródłem witamin C, E i B oraz chroni organizm przed wolnymi rodnikami a także wspiera walkę ze stresem. Jabłko reguluje pracę jelit.

Brokuły/Pomarańcza/Seler

kilka różyczek brokuła

1 pomarańcza

3 plastry dużego selera

Brokuły zawierają duże ilości witaminy C oraz kwasu foliowego. Mają właściwości przeciwutleniające.

Do dzieła! Bierz się za wyciskanie, bo korzyści dla Twojego organizmu są ogromne i bezcenne.Pamiętaj jednak o kilku zasadach. Owoce i warzywa zawsze trzeba dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części. Niektóre z nich trzeba również obierać ze skórki, a z pestkowych pozbyć się pestek. Sok wypijaj od razu po przygotowaniu. Możesz też go przechować w lodówce, ale najlepiej nie dłużej niż 24h. 

Pamiętaj też, że żaden sok nie dostarczy Ci odpowiedniej ilości błonnika, więc mimo wszystko Twoja dieta powinna składać się również ze świeżych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Robisz to dla Twojego zdrowia.

Wpis powstał przy współpracy z marką Hurom

Polecane dla Ciebie