PRZEPISY

Domowe gofry – dwa pyszne przepisy

31 stycznia 2018

Są takie miejsca na świecie, które kojarzą się z jedzeniem. Barcelona kojarzy mi się z owocami morza i paellą, Lizbona z najlepszymi pasteis de nata i ginjinhą (wiśniówka), Mediolan z pizzą i makaronami,  Berlin z kiełbasą i sznyclem, a wybrzeże Bałtyku ze smażonym dorszem i goframi. Nigdzie indziej gofry nie smakują tak dobrze jak nad polskim morzem.

Szczecin, oczywiście nad morzem nie leży, ale mamy do niego stosunkowo blisko, bo około 100 km. Gdyby nie fakt, że w sezonie letnim jedzie się tam okrutnie długo, to bywalibyśmy tam bardzo często. Stanie w korkach nas jednak nie bawi. Częściej można nas tam spotkać poza sezonem, gdy korzystamy z uroków morza przy okazji wizyty u rodziców Przemka. Kiedy już tam jesteśmy to obowiązkowym punktem w programie oprócz rybki w ulubionej knajpce są oczywiście lody i gofry.

Właściwie to nie wiem, które lubię bardziej. Czy kręcone lody amerykańskie z mojej ulubionej budki w Dziwnowie, czy może gofry z owocami polane polewą czekoladową, hmm? Jedno i drugie to niebo w gębie. I pomyśleć, że przez 22 lata żyłam nieświadoma istnienia tych smakołyków. Dobrze, że spotkałam Przemka, bo nie wiem kiedy wybrałabym się po raz pierwszy nad Bałtyk.

Oba te smakołyki można sobie samemu zrobić w domu. Przepisem na domowe lody (KLIK) dzieliłam się z Wami już jakiś czas temu, dlatego dzisiaj przybywam z goframi. Ale nie z jednym przepisem a z dwoma,  bo oba smakują naprawdę dobrze. Kwestia tego jakie składniki w danej chwili posiadacie w domu. 

Gofry przepis nr 1

Składniki:

1 kostka margaryny

400 g mąki

3 jajka

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru

4 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

2 szklanki ciepłej wody.

Wykonanie: 

Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia i mleko w proszku wymieszać, po czym dodać wystudzoną margarynę i żółtka. Zmiksować stopniowo dodając wodę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Pozostaje tylko rozgrzać gofrownicę i można piec.

Gofry przepis nr 2

Składniki

3 szklanki mąki

4 jajka

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki cukru

1 i 3/4 szklanki wody gazowanej

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: 

Żółtka oddzielamy od białek po czym białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. W jednym naczyniu mieszamy źółtka z cukrem, po chwili dodajemy olej i wodę. Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w osobnym naczyniu., po czym dodajemy do tego składniki mokre. Na koniec do masy dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pieczemy w uprzednio rozgrzanej gofrownicy.

Jedne i drugie należy piec zgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji obsługi posiadanej przez Was gofrownicy. Ja mam gofrownicę o mocy 1400 W i piekę je około 6-7 minut. Wtedy wychodzą pyszne i chrupiące. Co ważne gofrownicy nie można otwierać w trakcie pieczenia. Z obu przepisów wychodzi około 14-16 sztuk. 

Na potrzeby tego wpisu zrobiłam te z pierwszego przepisu, ale oba są sprawdzone i oba pyszne. Kwestia posiadanych w domu składników. Mogę Wam jeszcze napisać, że Karolinka stwierdziła, że moje gofry są lepsze niż u  „Pani z ryneczku”, u której czasem kupuję jej takiego z cukrem pudrem, kiedy nie mam ochoty na robienie tych domowych. 

Jeśli chodzi o dodatki do gofrów to zachęcam Was do eksperymentowania. Można wykorzystać owoce sezonowe, mrożonki czy nawet owoce z puszki. Każde sprawdzą się doskonale. Moje ulubione to z bananami i roztopioną gorzką czekoladą, ale takimi z bitą śmietaną i owocami czy z dżemem też nie pogardzę. Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.

A Wy lubicie gofry? Jakie są Wasze ulubione? 

Polecane dla Ciebie