PRZEPISY

Spaghetti w sosie dyniowym

20 listopada 2017

Już chyba milion razy wspominałam Wam tutaj, że nie lubię jesieni. Nie znoszę zimna, deszczu, wiatru i ciągłego załamania pogody. Jest jednak kilka rzeczy, dzięki którym, można sobie tę jesień umilić. O tym jak się rozgrzać w chłodne jesienne i zimowe wieczory pisałam równo dwa tygodnie temu. Napoje to jednak nie wszystko. Moim sposobem na jesień są również aromatyczne obiady.

Jesienią w wielu domach króluje dynia. Nie inaczej jest też u nas. Jaki czas temu przywiozłam od rodziców ogromną dynię. Zrobiłam z niej mus i teraz używam go do ciast, babeczek, zup i sosów. Dzisiaj postanowiłam się z Wami podzielić sposobem na danie, które przygotowałam z wykorzystaniem makaronu Lubella spaghetti. Jest smaczne, szybkie i proste. Najwięcej czasu spędzicie na zakupach zdobywając wszystkie składniki. 

A co będzie Wam potrzebne? 

3/4 opakowania makaronu Lubella spaghetti

0,5 kg fileta z indyka

250 ml musu z pieczonej dyni

1 jabłko słodko – winne

750 ml wywaru z warzyw

250 ml mleka (u mnie ryżowe)

3-4 ząbki czosnku

garść świeżych liści szpinaku

100 g tartego sera owczego (np. Manchego)

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

garść orzechów włoskich

oliwa z oliwek

Zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw. Wystarczy zwykła włoszczyzna. Powinny Wam wyjść tak około 3 szklanki. Kiedy wywar będzie gotowy, w niskim aczkolwiek szerokim garnku, na jednej łyżce oliwy z oliwek podsmażamy przeciśniety przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojonego w kawałki indyka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy przez kilka minut.

Po tym czasie dodajemy mus z dyni i zalewamy wszystko wywarem z warzyw i mlekiem. Wsypujemy cynamon Dodajemy zblendowane na mus jabłko i wrzucamy makaron Lubella spaghetti. Dusimy pod przykryciem do momentu aż makaron będzie al dente i wchłonie większość wywaru. Podczas duszenia kilkukrotnie mieszamy.

W kolejnym kroku wrzucamy dużą garść szpinaku i starty na grubych oczkach ser. Mieszamy i dusimy jeszcze przez dwie minuty. 

Podajemy posypane kawałkami orzechów włoskich. Dobrze smakuje w towarzystwie białego wytrawnego wina, gdyż danie jest dość słodkie. Wino przełamuje smak. 

 

Polecane dla Ciebie