PRZEPISY

Zdrowe przekąski na przyjęcie urodzinowe dla dzieci

10 listopada 2017

Czy Twoje dziecko ma wkróce urodziny? Nie chcesz faszerować jego gości chrupkami, chipsami, cukierkami i innymi gotowymi słodyczami? To witaj w klubie! Od jakiegoś czasu szukam w internecie przepisów na zdrowe słodkości dla dzieciaków. Tym razem jednak pokusiłam się o stworzenie takiego wpisu na moim blogu. Nie martw się, nie zrobiłam tego sama. Z pomocą przyszła mi pewna blogerka.

Dlatego znajdziesz tutaj aż pięć przepisów. Wszystkie smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Przygotowała je, jedyna blogerka której newslettera wyczekuję. O kogo chodzi? O Edytę z bloga Mój kawałek podłogi. Jeżeli jeszcze jej nie znasz to koniecznie zajrzyj do jej świata. Ja wpadłam po same uszy. Znalazłam tam wiele fantastycznych przepisów na ciasta, ciasteczka czy nawet śniadania na słodko. Jestem przekonana, że wizyty tam nie będziesz żałować. Miałam okazję przetestować już kilka słodkości, które Edyta proponuje swoim czytelnikom i muszę przyznać, że jeszcze żaden przepis mnie nie zawiódł. Najbardziej jednak zasmakował mi kokosowy jagielnik. Niebo w gębie, mówię Ci! 

Poniższe smakołyki też na pewno przypadną Ci do gustu, a już na pewno Twoim dzieciom.

Cynamonowe serduszka z polewą czekoladową (ok. 35 sztuk)

Składniki:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki dowolnego mleka
6 łyżek płynnego słodzidła (np. syrop klonowy lub miód)
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki nieroztopionego oleju kokosowego
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę oraz cynamon.
  2. Dodaj mleko, słodzidło i olej kokosowy. Całość zagnieć dłońmi do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 30-40 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na silikonowej macie lub na blacie.
  5. Specjalną foremką wykrawaj serduszka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka piecz przez około 10 minut w temperaturze 180.
  7. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub podgrzej w mikrofalówce.
  8. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika odstaw je na moment, a następnie oblej roztopioną czekoladą.

Bananowe sushi (ok. 18 kawałków)

Składniki:

3 dojrzałe banany
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
wiórki kokosowe do posypania lub inne dowolne dodatki

Przygotowanie:

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do czekolady dodaj olej kokosowy.
  2. Obrane banany ułóż na desce zachowując między nimi odstęp.
  3. Banany oblej roztopioną czekoladą i odstaw do lodówki, by czekolada stężała.
  4. Po około 5 minutach wyjmij banany, posyp je wiórkami lub innymi dodatkami, a następnie pokrój w dość grube plastry imitujące rolki sushi.

Truskawkowe żelki (ok. 35 sztuk)

Składniki:

450g mrożonych truskawek lub innych owoców
4 łyżki dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego lub miodu)
1 łyżka agaru lub żelatyny*

Przygotowanie:

  1. Truskawki wsyp do garnuszka i gotuj na małym ogniu, aż puszczą sok.
  2. Miękkie truskawki rozdrobnij blenderem.
  3. Do truskawek dodaj agar. Całość wymieszaj i gotuj przez około 5 minut mieszając.
  4. Po upływie tego czasu zdejmij garnuszek z ognia i dodaj słodzidło.
  5. Gotową masę przelej do foremek o dowolnym kształcie.
  6. Całość włóż do lodówki na około 1 godzinę do stężenia masy.
    *używając żelatyny nie gotuj już masy, tylko dodaj słodzidło i przelej do foremek. Mogą być silikonowe do lodu. 

Babeczki z waniliowym kremem i owocami (ok. 15 sztuk)

Składniki na spód:

200g mąki pełnoziarnistej
10 łyżek oleju kokosowego
1/3 szklanki zimnej wody
2 łyżki słodzidła

Składniki na krem:

1 i 1/3 szklanki dowolnego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziaren wanilii
5 łyżek słodzidła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dowolne owoce do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki na spód babeczek. Następnie wyłóż ciastem spód foremek i wstaw do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
  2. Piecz spody przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  3. 1 szklankę mleka podgrzej, dodaj do niej cukier waniliowy, słodzidło i sok z cytryny.
  4. W 1/3 szklanki mleka rozrób mąkę ziemniaczaną.
  5. Do gotującego się mleka wlej mleko z mąką ziemniaczaną i mieszaj cały czas do momentu aż krem się zagotuje i zgęstnieje.
  6. Na schłodzone spody nakładaj po około łyżeczce kremu. Od razu nałóż pokrojone owoce. Całość włóż do lodówki na około pół godziny.

Czekoladowe praliny z nadzieniem orzechowym (około 15 sporych sztuk)


Składniki:

1 puszka dowolnej fasoli (można użyć też suchej fasoli i odpowiednio ją przygotować)
1 spora łyżka kakao bez dodatku cukru
3 pełne łyżki dowolnego płynnego słodzidła
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3/4 szklanki płatków owsianych

Nadzienie:

0,5 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych

Przygotowanie:

  1. Fasolę odsącz z wody i dobrze przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj do niej olej kokosowy.
  3. Do fasoli dodaj kakao, słodzidło, płatki owsiane oraz masę czekoladową.
  4. Całość zblenduj dokładnie za pomocą robota kuchennego lub dobrego blendera (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody/mleka/oleju kokosowego).
  5. Za pomocą robota kuchennego zmiel orzeszki ziemne. Miel je do momentu aż przestaną być sypkie i zaczną puszczać olej. W ten sposób będą się łatwo kleić.
  6. Z masy orzechowej zrób malutkie kuleczki, które potem będą otoczone masą fasolową.
  7. Gotowe pralinki można obtoczyć w orzechach, wiórkach kokosowych lub zostawić bez posypki. Odstaw je na około 2 godziny do lodówki.

Pyszności prawda? Na blogu Edyty znajdziesz całe mnóstwo takich smakołyków. Nie zapomnij też zajrzeć do zakładki Bezpłatne materiały, bo tam Edyta rozdaje darmowe e-booki z przepisami na top 10 deserów z bloga oraz na zdrowe śniadania na słodko. A jeśli tak jak ja uwielbiasz zdjęcia takich pyszności to koniecznie musisz zaobserwować ją na facebooku i instagramie

Edyto, bardzo Ci dziękuję za przygotowanie tych wszystkich smakołyków. Na pewno kosztowało Cię to wiele pracy. Mam nadzieję, że Ty drogi czytelniku docenisz ten trud i zostawisz tu komentarz i zajrzysz na bloga Edyty. 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis to koniecznie daj mi o tym znać na moim fanpage. Będzie mi też miło jeśli podzielisz się nim ze swoimi znajomymi.

Polecane dla Ciebie