PRZEPISY

Szybka zapiekanka makaronowa

3 stycznia 2017

Czy tak jak ja macie już dosyć tych świątecznych/noworocznych potraw? Wszystkie szynki, karkówki, schaby, kurczaki i inne sałatki wychodzą mi już bokiem. Dzisiaj zachciało mi się czegoś innego. Powrotu do normalności, do zwykłego i pysznego jedzenia, dlatego postanowiłam upichcić szybką zapiekanę makaronową. A gdybyście tak jak ja chcieli ją przyrządzić na obiad to proszę bardzo – specjalnie dla Was przepis. Ostrzegam – jest to bomba kaloryczna, ale zdecydowanie warta grzechu.

Składniki:
  1. Makaron orkiszowy – 1 paczka
  2. Mrożone warzywa – mix brokuła, kalafiora i marchewki – 1 paczka
  3. Pomidorki daktylowe – 1 pojemnik
  4. Mozzarela – 1 kulka i 1 opakowanie tartej  (tartą można zastąpić np. żółtym serem)
  5. Śmietana 30% – 2 kubeczki po 200 ml (i tu znowu świetnie sprawdza się śmietana z Lidla)
  6. Jajka od szczęśliwej kury – 2 szt.
  7. Przyprawy – pieprz, sól i ewentualnie bazylia do smaku
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Warzywa ugotować na parze lub w osolonej wodzie.
  2. Kulkę mozzarelli pokroić w kostkę, a pomidorki daktylowe na połówki.
  3. Przygotować sos ze śmietany, jajek i przypraw.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno makaron, mix warzyw, pomidorki, mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz połowę mozzarelli tartej.
  5. Zalać całość wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym.
  6. Wymiaszać i posypać resztą tartego sera.
  7. Wstawić do uprzednio nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół) i piec przez około 25 minut.
  8. Podawać z listkami świeżej bazylii lub z natką pietruszki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Do zapiekanki można dodać jeszcze podsmażone kawałki piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach, ale wtedy polecam użyć śmietany 12 lub 18 %.

Smacznego! Dajcie znać czy robiliście i czy Wam smakowało.

 

 

Polecane dla Ciebie